Tuesday 21 September 2021

"Mini šola za življenje", Sani Beach Hotel*****, Grčija

Ob pričetku 2. letnika na VSGT sem čutil, da v tem letu potrebujem nekaj več. Zapustiti cono udobja in se podati v svet. Napočil je čas, ko je naš organizator za praktično izobraževanje začel z resnejšim oglaševanjem Erasmus+ programa. Nekaj časa se sploh nisem odzval na vse pozive s strani organizatorja. Dokler se nisem en dan, zgolj iz dolgčasa, udeležil Erasmus+ dneva (januar 2021), kjer je sodelovalo tudi podjetje Sani/Ikos Resort. Po končani delavnici sem vedel, da je to podjetje tisto, pri katerem želim oddelati poletno sezono in s tem opraviti praktično izobraževanje za študijsko leto 2020/2021.

Po odobritvi financiranja s strani šole, programa Erasmus+ in podjetja Sani Resort, je bil čas dokumentacije in urejanja vseh potrebnih papirjev. Zaradi visoke želje po odhodu, je bilo urejanje vseh potrebnih zadev toliko lažje. 

Napočil je čas odhoda, prihoda na Halkidiki oziroma v podjetje Sani Resort. Za Sani Resort sem se odločil iz več razlogov. Podjetje je visoko cenjeno in ima ugled praktično po vsem svetu. Sani gradi na medsebojnih odnosih, na osebni rasti in nudi veliko možnosti napredovanja. Podjetje že več let uspešno sodeluje z VSGT. Zavedal sem se, da v času epidemije potrebujem gotovo in zanesljivo organizacijo, saj do zadnjega trenutka nismo bili prepričani, ali bo odhod res mogoč. Na srečo je podjetje Sani Resort ponovno uresničilo svoje dobro poslovanje in nam omogočilo varen ter miren prihod na samo destinacijo. Na letališču, v Thessaloniku, so naš pričakali ljudje, odgovorni za naš sprejem in nas le-ti v slogu odpeljali do nastanitve - Vile Tania, kjer smo bivali v času praktičnega izobraževanja. Na samo destinacijo smo prišli 5. 6. 2021, saj smo morali pred pričetkom praktičnega izobraževanja urediti delovno zeleno karto, bančni račun in ostalo dokumentacijo, ki jo je zahtevalo podjetje Sani Resort.

Po krajšem oddihu smo pričeli s praktičnim izobraževanjem. Prvi dan sem oddelal v A La Carte restavraciji Ammos, za katero pravijo, da je biser Sani Beach-a. Delal sem kot bartender. Po hitrem spoznanju z delom in z managerji sem delo nadaljeval v vseh osmih barih Sani Beach-a, in sicer Main Bar Zephyros, Beach Bar Piloti, Beach Bar Bousoulas, Bar Garden Theater, A La Carte restavraciji Ammos in Grill by the Pool, bouffet restavraciji Poiseidon in Veranda ter na šesttedenskem Sani Festival, ki se je odvijal na Sani Hill-u.

Bil sem »all rounder« (bil sem tam, kjer so me najbolj potrebovali). Opravljal sem številna dela in s časom prejemal vse več odgovornosti. Na težke dni sem delo opravljal v 5, tudi 6 različnih barih na dan. Z marljivim in vztrajnim delom sem si pridobil zaupanje in spoštovanje mojega bar managerja in assistant bar managerja, katerima sem postal desna roka. To mi je prineslo dodatno znanje, sestava urnikov, nadzor nad vsemi osmimi bari, kontroling artiklov in kvalitete produktov, komuniciranje, reševanje problemov in usklajevanje ter povezovanje vseh enot v hotelu. V zadnjem mesecu praktičnega izobraževanja sem bil zato bolj osredotočen na delo managerja, kot na delo bartenderja, seveda pa sem kljub temu večino mojega delovnega časa preživel prav za barom. 


Zaradi dela v vseh enotah Sani Beach Hotela sem spoznal ogromno ljudi. Ti so mi olepšali izkušnjo in mi pomagali premagovati ovire, ki nastanejo z vsakodnevnimi psihičnimi in fizičnimi napori. Brez teh, menim, da mi ne bi uspelo. Skupaj smo si ustvarili spomine, ki jih ne bomo pozabili.
Sani Beach organizacija je preprosto obsedena z nadzorom. Ponekod je bilo na delovni izmeni prisotnih več managerjev kot ostalega personala. Na začetku me je to prestrašilo, vendar sem hitro ugotovil, da je to zgolj pozitivna stvar, saj si vedno pod drobnogledom, kar te posledično dela boljšega. Vidijo dobro delo in cenijo trud. To mi je pomagalo pri osebni rasti in posledično sem rastel tudi v profesionalni smeri. Postajal sem boljši in iz dneva v dan se je moj naziv »trainee« spreobračal v naziv »professional«. To je privedlo k temu, da sem spoznal ljudi, ki so me bili pripravljeni učiti in pripraviti za odhod v svet. 


To življenjsko izkušnjo bi z veseljem predlagal vsem, ki želijo korak več, ki želijo »mini« šolo za življenje. Delo je težko in naporno, vendar na koncu vsakega dne, tedna, meseca, si ponosen sam nase in na celotno ekipo. Gre več kot le za delo. Po odhodu iz Sani Resorta sem si po tihem želel, da bi še malo trajalo. 

Aljaž Jaušovec, 2. letnik, Gostinstvo in turizem


No comments:

Post a Comment