Wednesday 30 October 2019

ST. MORITZ – HOTEL KEMPINSKI DES BAINS *****, Švica

Hotel Kempinski ponuja visok standard bivanja. Kulinarika je na visokem nivoju, prav tako usposobljenost osebja in tudi vsak prostor namenjen gostom.

Za prakso v tujini sem se odločil zaradi drugačne kulture, kulinarike predvsem pa zato, da pridobim čim več novega znanja s področja kuhinje. Prakso sem torej upravljal v glavni kuhinji hotela Kempinski. Dva meseca me je spremljal glavni šef kuhinje Matthias Schmidberger, ki je v letu 2015 pridobil svojo prvo Michelinovo zvezdico. Tako imenovana restavracija Ca d` Oro, ki spada med najboljših 20 restavracij v Švici, je to leto pridobila še Hornstein ranking (top 50 v Švici).

Delovni dnevi so potekali deljeno, od 9:00-14:00 popoldanska izmena pa od 16:00-23:00. V kuhinji sem spoznal veliko drugih ljudi iz drugih držav kot so na primer Italija, Madžarska, Španija, Rusija, Grčija, Hrvaška, prav tako pa zelo veliko ljudi iz Slovenije. Z vsemi sem imel zelo dober odnos, vsi smo bili kot ena velika družina in kljub temu, da so včasih bili dnevi naporni in ni šlo vse po načrtih smo vedno stopili vsi skupaj in skušali reševati stvari, da dosežemo zadan cilj, ZADOVOLJSTVO GOSTA. Moja delovna postaja so bile glavne jedi in servis hrane na izdajnem pultu. Ker sem se želel naučiti čim več stvari, sem prav tako bil sprejet na postaje predjedi, sladic in ostale postaje, kjer se je pripravljala hrana. Bival sem v Kempinski Staff house, ki je bil v celoti prenovljen tako, da sem imel prav tako zelo udobno in urejeno bivališče.

 V centru St Moritza je veliko znamenitosti, veliko naravnih in kulturnih dediščin, tako da sem si res lahko pogledal marsikaj. Najboljše v Švici so pa razgledi iz gorovij, ki se razprostrejo na vse strani.


Tako kot zimske gore nad morjem pripeljejo smučarje pozimi, je jezero v dolini v središču pozornosti za mnoge poletne obiskovalce. Približno dva kilometra od vasi St. Moritz Dorf, na vzhodni strani jezera so hoteli z restavracijami in kavarnami, najljubše postaje za sprehajalce po poti, ki sledi celotni obrežni obali. Od hotela Meierei je še en kilometer do hotela Staz in restavracije Staz na vzhodni obali jezera. Od tu je ura hoje po gozdnih poteh do Celerine ali mirne alpske vasice Pontresina.

Zelo sem bil zadovoljen z izkušnjo, ki sem je bil deležen. Gre za enkratno in nepozabno doživetje, ki ga priporočam vsem študentom! Omeniti gre, da Švica ni del Erasmus+ programa in mi VSGT Maribor ni mogla nuditi dodatne finančne pomoči. Kljub temu sem mesečno prejemal 2200 CHF kar je za praktično izobraževanje zelo dobra nagrada.

Aljaž Rampre, 2. letnik, študijski program Gostinstvo in turizem.
 


No comments:

Post a Comment