Wednesday 30 October 2019

Najboljši resort na svetu, Ikos Dassia*****, Grčija



Pozdravljeni, moje ime je Matic Drozg Petrovič in sem študent VSGT Maribor, ki mi je tudi omogočila sodelovanje v Erasmus+ mobilnosti za opravljanje prakse na otoku Krf v Grčiji. Ob veliki pomoči Mitje Petelina sem se odločil za hotel Ikos Dassia*****, ki je po ocenah Tripa Advisorja trenutno najboljši pet zvezdični resort na svetu. Praksa se je pričela, ko sem 14. 6. 2019 odletel v Grčijo, kjer so nas lepo sprejeli, nam ponudili prenočišče ter nam v eni uri predstavili vizijo, managment ter delo v Ikos resortih.


Tako se je moja praksa začela in moje prvo delovno mesto je bilo ˝food runner˝, kar pomeni, da sem bil natakar, ki je skrbel za hrano zgradbe Sea ob bazenu ter na plaži. Po približno enem mesecu so me prestavili v osrednjo hotelsko restavracijo imenovano Sea Flavors. Delo v restavraciji je razdeljeno na štiri postaje, katere imajo vsaka po enega natakarja ter njegovega pomočnika. Na začetku, dokler nisem dobil občutka kako delo poteka, sem bil pomočnik in kasneje sem s pridnim delom ter trudom postal natakar in se začel podrobneje ukvarjati z gosti in njihovimi željami. Vendar sem v kratkem postal še del ekipe, ki je opravljala ˝Dinner on the beach˝, na kratko to je večerja, ki se vsak večer odvija na peščeni plaži pred obema zgradbama resorta. Čeprav hotel vsebuje le all inclusive paket je večerja namenjena deluxe gostom, to so gosti, ki so bili pripravljeni za svoje počitnice plačati še nekoliko več kot ostali gostje. Ker pa želi hotel vendarle poskrbeti za vse goste, je večerja možna tudi za ostale goste, vendar z doplačilom 150€ po osebi. Torej je bil moj delavnik od 9:00 do 11:30 v osrednji restavraciji, kjer sem stregel zajtrk ter kasneje od 17:30-23:30, ko sem stregel večerjo na plaži. Nekaj časa sem še pomagal na otoku Vidos, ki je prav tako del resorta s svojo restavracijo, kamor pripeljejo vsak večer goste s ladjo. Kljub napornemu urniku ter zelo vročemu soncu, sem imel čas za raziskovanje otoka ter za zabavo.


Če se dotaknem turističnih znamenitosti otoka Krf, lahko rečem, da se na otoku Krf, z vsemi plažami, klifi, Sisijevo palačo in manjšimi mesti, potovanji s ladjicami, odkrivanju jam ter seveda z veliko mero zabave za mlade, za vsako dušo nekaj najde. Ne smem pozabiti omeniti seveda slavnega gyrosa, ter tzatziki omake, katerima seveda pristajata grška solata ter ˝pita bread˝ (tanke rezine kruha v obliki trikotnika na koncu še malo zapečenega na žaru), zraven se še posebej prileže kakšen kozarec grškega vina in za sladico še en kratek požirek ouzota.



Za na konec bi se še enkrat rad zahvalil VSGT Maribor, Erasmus+ mobilnosti ter Mitji Petelinu za nepozabno doživetje ter odlično odskočno desko za mojo nadaljnjo poklicno pot. Seveda pa vse skupaj ne bi bilo tako nasmejano, veselo, doživeto ter enostavno, če ob meni ne bi bilo izvrstnih prijateljev ter sošolcev (Lina in Maša Ogorevc, Luka Suhadolnik, Erazem Ocvirk ter Nik Mitić), s katerimi sem preživel čudovite doživetje, ki bo za vedno ostalo v mojem spominu.

Matic Drozg Petrovič, 2. letnik, študijski program Gostinstvo in turizem.

No comments:

Post a Comment