Wednesday, 30 October 2019

Ikos Dassia***** in moja Erasmus+ izkušnja, Grčija


Prvič sem izvedela za Erasmus+ program že v srednji šoli, ko sem sodelovala v izmenjavi preko sorodnega progama Comenius. Da bom enkrat odpotovala v tujino in izkoristila to možnost, katero nam ponuja Evropska Unija, sem se odločila že takrat. Dejstvo, da nam VSGT ne samo omogoča to možnost, ampak nudi tudi povezavo s podjetji in pomoč pri splošni organizaciji, je le še vzpodbudilo mojo željo in pričakovanja. Količina dela, ki je vložena s strani VSGT za uspešno izvedeno praktično izobraževanje je ogromna in sama sem zelo hvaležna, da sem lahko bila del tega programa.


Vse se je pričelo, ko sem se v začetku junija podala na pot proti letališču na Dunaju. Zdaj, ko gledam nazaj, mislim, da se nisem niti prav zavedala, kaj se dogaja vse dokler nisem izstopila z letališča na Krfu in me je presunila poletna vročina, ki v tistem času še ni dosegla Slovenije. Prva stvar, ki sem jo naredila po prihodu v nastanitev, ni bilo razpakirati prtljago, ampak kratek sprehod do plaže in prvi skok v morje, kar je kasneje postala prijetna stalnica v mojem prostem času. 


Po dnevu sproščanja je bil čas za pričetek z delom v Ikos Dassia, ki je eden izmed mnogih hotelov prestižne verige Sani in Ikos Resorts. Postala sem del ekipe v restavraciji Sky Flavors. Ker je restavracija zastavljena kot samopostrežni bife delo zame, ki sem tja prišla brez predhodnih izkušenj z delom v strežbi, ni bilo prezahtevno. Prvi izziv je bila seveda jezikovna prepreka, saj nekaj ljudi ni govorilo angleškega jezika, ampak če hočeš in s skupnim trudom se je možno vse dogovoriti, četudi s kretnjami. S pomočjo sodelavcev sem se tako hitro naučila in privadila sistema dela. Moje naloge so obsegale sprejemanje naročil za pijačo ter pospravljanje in pripravljanje miz. Ker je Sky Flavors odprt le za zajtrk in večerjo sem pomagala tudi po drugih restavracijah v hotelu. To je naredilo delo bolj raznoliko in zanimivo. Urnik je bil zame na začetku kar zahteven, saj se je iz tedna v teden spreminjal - od deljene izmene (zjutraj in zvečer) do dopoldanske in popoldanske, ampak sčasoma se tudi na to privadiš.

Drugo polovico praktičnega izobraževanja je zaznamovalo kar nekaj sprememb, vendar so bile vse pozitivno naravnane. Prva je bila sprememba delovnega okolja. V začetku avgusta sem namreč pričela z delom v Gelaterie. S tem se je tudi moj urnik fiksiral, delala sem od 9.30-18.00, zame idealna izmena. Še ena večja sprememba je bila menjava nastanitve. Preselila sem se namreč bližje hotelu, tako mi ni bilo več potrebno uporabljati avtobusnega prevoza, ki je zavzel kar veliko časa v mojem dnevu. Tako sem pridobila več prostega časa za sproščanje in raziskovanje otoka.



Čeprav se Krf na prvi pogled zdi kot majhen otok, se na njem skriva ogromno navdušujočih kotičkov. Čudovite plaže, ki so turistično svetovno znane, so vsekakor vredne obiska. Ampak kljub vsemu, se ne morejo kosati s tistimi, ki ne dobijo toliko pozornosti. S tistimi, ki jih odkriješ namerno po pomoti, ko se usedeš na avtobus brez določenega cilja, le z željo po odkritju novega kraja za ustvarjanje spominov.

V treh mesecih življenja v Grčiji sem večkrat obiskala tudi mesto Krf, ki je zakladnica zgodovine, prepletena z novo energijo, ki jo vnaša vrvež ljudi na ulicah, sestavljen iz sproščenih domačinov in vedoželjnih turistov. Sprehodi po ozkih ulicah, obdanih s čudovito arhitekturo, prepleteno z mediteranskim cvetjem, ponujajo edinstvene priložnosti za odlične fotografije.

Erasmus+ izkušnja me je definitivno zaznamovala in veliko naučila. Pridobila sem nenadomestljive izkušnje in pogum, ki je pomemben za nadaljevanje uspešne poklicne poti, bodisi v Sloveniji ali v tujini. Spoznala sem neverjetne ljudi, ki so poskrbeli, da noben dan ni bil dolgočasen. Vsak od njih je prispeval k mojemu spoznavanju grške kulture in jezika, ampak ni ostalo le pri tem. Po zaslugi cimre sem se naučila tudi nekaj izrazov v madžarščini in začela z načrtovanjem skupnega izleta s pričetkom v Budimpešti in koncem v Ljubljani.


To potovanje zaključujem s polno glavo vtisov in spominov, ki jih ne bom zlahka pozabila. Z delčkom misli pa že razmišljam o novem podvigu z Erasmus+ programom.


Dolores Ivančič, 1. letnik, študijski program Gostinstvo in turizem.

No comments:

Post a Comment