Wednesday 13 May 2020

Z novim letom po nove izkušnje! (GESCWISTER RAUCH, Avstrija)

»Z novim letom po nove izkušnje!« sem si rekel in uredil praktično izobraževanje, preko Erasmus+ projekta, v restavraciji z večkrat nagrajenim chefom Richardom Rauchom.

»Gescwister Rauch« je majhna restavracija na avstrijskem podeželju, oddaljena le 20 minut vožnje od slovenske meje. Ko prvič prečkaš prag restavracije te preseneti preprostost jedilnice, kot bi vstopil v vaško gostilno. A čim sedeš za mizo ugotoviš, da gre za prav posebno, butično restavracijo, ki si je v vodiču Gault&Millau prislužila oceno – štiri kape.

Novost podjetja je majhen hotel naproti restavracije, kjer nudijo nočitev z zajtrkom. Hotel ima le osem sob, in sicer z določenim namenom, da lahko dovolj časa posvetijo posameznemu gostu. V prostorih hotelske kuhinje chef dvakrat mesečno organizira celodnevni kuharski tečaj, s tematiko prilagojeno sezonskim živilom. 
                                                          Hotel - Villa Rosa
Vir: https://www.booking.com/hotel/at/geniesserhotel-villa-rosa-bad-gleichenberg.sl.html

Pohvalijo se lahko z zelo obsežno vinsko karto in jedilnikom, kjer se najde jed za prav vsak okus. Jedi po naročilu v času kosila so prilagojene lokalnim gostom, saj želijo ohraniti tradicionalne okuse avstrijske kulinarike, vse od »Wienerschnitzel-a« do »Schmarrn-a«. Ob večerih prevladujejo degustacijski meniji s pestro paleto okusov.

Variacija rdeče pese
Vir: https://www.instagram.com/p/BvemrvTgPgv

Zelo mi je bilo všeč, da je ekipa v kuhinji precej majhna, saj te hitreje sprejme in zaupanje pa lahko pridobiš zelo hitro. A ravno zaradi majhnega števila zaposlenih izmene pri servisih niso mogoče. Delo poteka preko celega dneva, ob osmih ali devetih zjutraj ko se prične predpriprava in poteka do odprtja restavracije – prvega servisa. Okoli tretje ure se servis zaključi in tako imaš približno dve uri časa za počitek preden se prične večerni servis, ki se zaključi ob enajstih, preko vikenda pa ob polnoči. Tempo dela je kar naporen, a se ga hitro navadiš. Vso znanje, ki ga pridobiš pa poplača vse napore. 

Pozdrav iz kuhinje : Biskvit krvi z ocvirki, majaronom in kislo smetano
Vir 1: https://www.restauranttester.at/photo.php?imageid=57349

Večino časa sem v kuhinji prebil s sous-chefom ter mu pomagal pri pripravi toplih predjedi in glavnih jedi. Zadolžen sem bil tudi za pripravo izdajnega pulta in za pomoč pri sestavljanju krožnikov. Ko so restavracijo obiskali slovenski gosti sem imel možnost sodelovati tudi pri dokončevanju krožnikov pred gosti in jim predstaviti vsako jed.

Izkušnje, ki jih nudi Erasmus+ program so več kot fenomenalne, zato vsem, ki vsaj malo razmišljajo o mobilnosti v tujini toplo priporočam, da se prijavijo na razpis in oblikujejo svojo Erasmus zgodbo.

Jure Dretnik, študent 2. letnika VSGT Maribor

No comments:

Post a Comment